15 kwiecień 2021

 

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r.

PONIEDZIAŁEK 30.11..2020

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: rosół z makaronem /mąka pszenna/ na wywarze mięsno - jarzynowym, filet z kurczaka panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, sałata zielona ze śmietaną, kompot

PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko, masło/z masłem i miodem, gruszka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

WTOREK 1.12.2020

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: melon

OBIAD: zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, gulasz wołowy w sosie /mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, buraczki, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto marchewkowe /mąka pszenna, jajko/, winogrono, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

ŚRODA 2.12.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, parowka z szynki Tarczyński, pomidor, ketchup, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: mandarynka

OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, pieczeń rzymska z sosem pomidorowym /mąka pszenna, śmietana/, ziemniaki z masłem, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot

PODWIECZOREK: serek śmietankowy /jogurt naturalny/, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, jabłko, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK  3.12.2020

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: zupa pomidorowa /mąka pszenna/ z makaronem i śmietaną na wywarze jarzynowym, udko pieczone z kaczki, ziemniaki z masłem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: koktajl owocowy /kefir, śmietana/, wafle ryżowe, herbata z cytryną

PIĄTEK 4.12.2020

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, serek śmietankowy, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: marchewka

OBIAD: zupa kalafiorowa z makronem /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: babka ucierana /mąka pszenna, jajko/ z cukrem pudrem, winogrono, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana