JADŁOSPIS
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r
PONIEDZIAŁEK 5.09.2022
ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wiejska, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: jabłko
OBIAD: zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, gulasz w sosie/mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, sałata zielona ze śmietaną, kompot
PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem i miodem, mleko, gruszka, herbata z cytryną
WTOREK 6.09.2022
ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, filet z indyka, papryka, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: winogrono
OBIAD: rosół z makaronem /mąka pszenna/ na wywarze kostno - jarzynowym, kotlet mielony /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i z sosem vinegret, kompot owocowy
PODWIECZOREK: ciasto ucierane /mąka pszenna, jajko/, śliwki, mleko, herbata z cytryną
ŚRODA 7.09.2022
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, parówka z szynki Tarczyński, ketchup, pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: banan
OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, łazanki z kurczakiem /mąka pszenna/, kompot
PODWIECZOREK: bułka grahamka z masłem, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, jabłko, dżem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną
CZWARTEK 8.09.2022
ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: arbuz
OBIAD: zupa kalafiorowa z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet pieczony z indyka w sosie śmietanowo-serowym /mąka pszenna, śmietana, ser żółty/, ziemniaki z masłem, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy
PODWIECZOREK: budyń /mleko/, chrupki kukurydziane, winogrono, herbata z cytryną
PIĄTEK 9.09.2022
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, ser żółty , pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: marchewka
OBIAD: zupa grysikowa /kasza manna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot
PODWIECZOREK: ryż z jabłkiem, jogurt naturalny, herbata z cytryną
Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana