22 listopad 2022

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 21.11.2022

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem,  chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD: zupa ziemniaczana /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, makaron pene /mąka pszenna/ z mięsem, szpinakiem i serem Fetą /śmietana/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto drożdżowe /mąka pszenna, jajko, mleko/ z białym serem /mleko/, gruszka, herbata z cytryną

WTOREK 22.11.2022

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem /mleko/, pasta z Makreli wędzonej, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: bulion z literkami /mąka pszenna/ na wywarze kostno – jarzynowym, potrawka z kurczaka /mąka pszenna, śmietana/, kasza gryczana, sałata zielona ze śmietaną /mleko/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: sałatka owocowa, jogurt naturalny /mleko/, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, herbata z cytryną

ŚRODA 23.11.2022

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, parówka z szynki, ketchup, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: mandarynka

OBIAD: żurek /pszenica, żyto/ z ziemniakami i białą kiełbasą na wywarze jarzynowym, naleśniki /mąka pszenna/ z białym serem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: bułka grahamka z masłem /mleko/ i kiełbasą drobiową, papryka, śliwka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

 

CZWARTEK 24.11.2022

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z indyka pieczony w sosie śmietanowo - serowym /mąka pszenna, ser żółty, mleko/, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot

PODWIECZOREK: koktajl owocowy /śmietana, kefir/, wafle ryżowe, herbata z cytryną

PIĄTEK 25.11.2022

ŚNIADANIE: mleko, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, jajko na twardo, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: kalarepa, marchewka

OBIAD: barszcz czerwony z ziemniakami /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: ciasto kakaowe /mąka pszenna, jajko/, gruszka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana