JADŁOSPIS
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r
PONIEDZIAŁEK 21.11.2022
ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: jabłko
OBIAD: zupa ziemniaczana /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, makaron pene /mąka pszenna/ z mięsem, szpinakiem i serem Fetą /śmietana/, kompot owocowy
PODWIECZOREK: ciasto drożdżowe /mąka pszenna, jajko, mleko/ z białym serem /mleko/, gruszka, herbata z cytryną
WTOREK 22.11.2022
ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem /mleko/, pasta z Makreli wędzonej, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: winogrono
OBIAD: bulion z literkami /mąka pszenna/ na wywarze kostno – jarzynowym, potrawka z kurczaka /mąka pszenna, śmietana/, kasza gryczana, sałata zielona ze śmietaną /mleko/, kompot owocowy
PODWIECZOREK: sałatka owocowa, jogurt naturalny /mleko/, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, herbata z cytryną
ŚRODA 23.11.2022
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, parówka z szynki, ketchup, pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: mandarynka
OBIAD: żurek /pszenica, żyto/ z ziemniakami i białą kiełbasą na wywarze jarzynowym, naleśniki /mąka pszenna/ z białym serem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot
PODWIECZOREK: bułka grahamka z masłem /mleko/ i kiełbasą drobiową, papryka, śliwka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną
CZWARTEK 24.11.2022
ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: banan
OBIAD: zupa krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z indyka pieczony w sosie śmietanowo - serowym /mąka pszenna, ser żółty, mleko/, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot
PODWIECZOREK: koktajl owocowy /śmietana, kefir/, wafle ryżowe, herbata z cytryną
PIĄTEK 25.11.2022
ŚNIADANIE: mleko, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, jajko na twardo, pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: kalarepa, marchewka
OBIAD: barszcz czerwony z ziemniakami /mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot
PODWIECZOREK: ciasto kakaowe /mąka pszenna, jajko/, gruszka, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną
Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana