17 kwiecień 2023

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 17.04.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko

OBIAD: zupa grysikowa /kasza manna/ z ziemniakami  na wywarze jarzynowym, makaron pene /mąka pszenna/ z mięsem, szpinakiem i serem Fetą /śmietana -mleko/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: ciasto kakaowe /mąka pszenna, jajko/, mandarynka, mleko, mandarynka, herbata z cytryną

WTOREK 18.04.2023

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: gruszka

OBIAD: zupa ziemniaczana /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, pulpety /mąka pszenna, jajko, śmietana /mleko// w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, sałata ze śmietaną /mleko/, kompot

PODWIECZOREK: budyń śmietankowy /mleko/, jabłko, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną

ŚRODA 19.04.2023

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: żurek /pszenica, żyto/ z ziemniakami i białą kiełbasą na wywarze jarzynowym, makaron /mąka pszenna/ z białym serem i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: weka pszenna z masłem /mleko/, kiełbasa drobiowa, rzodkiewka, gruszka, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

 

CZWARTEK 20.04.2023

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, jęczmienna, owsiana/ z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, szynka drobiowa, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: mandarynka

OBIAD: zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, filet z kurczaka pieczony w sosie śmietanowym /mąka pszenna, śmietana /mleko//, ziemniaki, buraczki , kompot

PODWIECZOREK: chałka / mąka pszenna, mleko, jajko/ z masłem /mleko/ z białym serem /mleko/, jabłko, herbata z cytryną

PIĄTEK 21.04.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, ser żółty /mleko/, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: marchewka

OBIAD: bulion z literkami /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, kotlet rybny  panierowany z Morszczuka /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: ciasto marchewkowe /mąka pszenna, jajko/, gruszka, mleko, herbata z cytryną

 

Na życzenie między posiłkami i posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana