20 wrzesień 2023

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 18.09.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, ogórek zielony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: arbuz

OBIAD: zupa grysikowa /kasza manna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, makaron pene /mąka pszenna/ z mięsem, szpinakiem i serem Fetą /śmietana -mleko/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: drożdżówki /mąka pszenna, jajko, mleko/ z białym serem /mleko/ lub dżemem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, winogrono, herbata z cytryną

WTOREK 19.09.2023

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: maliny

OBIAD: zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, bitki cielęce w sosie /mąka pszenna, śmietana - mleko/, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret,  kompot

PODWIECZOREK: serek waniliowy /ser biały, jogurt naturalny - mleko/, biszkopty /mąka pszenna, jajko/ jabłko, herbata z cytryną

ŚRODA 20.09.2023

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, parówka z szynki Krakus, pomidor, ketchup, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: truskawki

OBIAD: żurek /pszenica, żyto/ z ziemniakami i białą kiełbasą na wywarze jarzynowym, łazanki /mąka pszenna/ z filetem z indyka, kompot

PODWIECZOREK: bułka grahamka /mąka pszenna graham, mąka pszenna żytnia/ z masłem /mleko/, szynka drobiowa, rzodkiewka, winogrono, kakao z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK 21.09.2023

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, jęczmienna, owsiana/ z mlekiem, chleb pszenno – żytni z masłem, szynka wieprzowa, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan

OBIAD: zupa porowa /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym z ziemniakami, pulpety /mąka pszenna, śmietana /mleko// w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, buraczki, kompot

PODWIECZOREK: sałatka owocowa, jogurt naturalny /mleko/, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną

PIĄTEK 22.09.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, pasta jajeczna /jajko/, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: marchewka

OBIAD: bulion z literkami /mąka pszenna/ na wywarze jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: galaretka owocowa, jogurt naturalny /mleko/, chrupki kukurydziane, truskawki, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana