19 październik 2023

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 16.09.2023

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: arbuz

OBIAD: zupa kalafiorowa z makaronem /mąka pszenna/  i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, filet drobiowy panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, mizeria ze śmietaną /mleko/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem /mleko/ i miodem, jogurt naturalny /mleko/, borówka amerykańska, herbata z cytryną

WTOREK 17.09.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem,  chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, rzodkiewka, sałata zielona, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan, wycieczka: woda niegazowana

OBIAD: zupa pomidorowa z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, gulasz w sosie /mąka pszenna, śmietana /mleko//, ryż brązowy, kapusta pekińska z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret , kompot 

PODWIECZOREK: serek waniliowy z żurawiną i pestkami z dyni, chrupki kukurydziane, śliwki, herbata z cytryną

ŚRODA 18.09.2023

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: truskawki

OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, naleśniki /mąka pszenna, mleko, jajko/ z białym serem /mleko/ i musem truskawkowym, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: bułka grahamka /mąka pszenna graham, mąka pszenna, żytnia/ z masłem /mleko/, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, winogrono, dżem, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK 19.09.2023

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka drobiowa, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: melon

OBIAD: zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, filet z indyka pieczony w sosie śmietanowo – serowym /mąka pszenna, mleko//, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody z bułką tartą /mąka pszenna/ na masełku /mleko/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: koktajl truskawkowy /kefir, śmietana - mleko/, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, herbata z cytryną

PIĄTEK 20.09.2023

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, ser żółty /mleko/, pomidor, zielona sałata, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek kiszony, pomidor koktajlowy

OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, filet z Miruny  panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: ryż z jabłkiem, jogurt naturalny, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana