22 kwiecień 2024

JADŁOSPIS

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r

PONIEDZIAŁEK 22.04.2024

ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka wiejska, pomidor, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: banan, woda niegazowana /wycieczka/

OBIAD: zupa kalafiorowa z makaronem /mąka pszenna/  i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, filet drobiowy panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, mizeria ze śmietaną /mleko/, kompot owocowy

PODWIECZOREK: chałka /mąka pszenna, jajko, mleko/ z masłem /mleko/ i białym serem /mleko/, mandarynka, herbata z cytryną

WTOREK 23.04.2024

ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, kiełbasa żywiecka podsuszana, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: jabłko, woda niegazowana /wycieczka/

OBIAD: zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajko/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, gulasz w sosie /mąka pszenna, śmietana /mleko//, ryż brązowy, sałata zielona ze śmietaną /mleko/, kompot 

PODWIECZOREK: budyń czekoladowy /mleko/, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, winogrono, herbata z cytryną

ŚRODA 24.04.2024

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, filet z indyka, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: winogrono

OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/ z ziemniakami i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, kluski leniwe /mąka pszenna, ser biały - mleko, jajko/ z masłem /mleko/ i cukrem, surówka z marchewki i jabłka, kompot

PODWIECZOREK: bułka grahamka /mąka pszenna graham, mąka pszenna, żytnia/ z masłem /mleko/, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, jabłko, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną

 

 

CZWARTEK 25.04.2024

ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, szynka drobiowa, papryka, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: arbuz

OBIAD: krupnik /kasza jęczmienna/ z ziemniakami na wywarze jarzynowym, filet z indyka pieczony w sosie śmietanowo – serowym /mąka pszenna, mleko//, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem vinegret, kompot owocowy

PODWIECZOREK: koktajl truskawkowy /kefir, śmietana - mleko/, chrupki kukurydziane, herbata z cytryną

PIĄTEK 26.04.2024

ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem /mleko/, ser żółty /mleko/, pomidor, zielona sałata, dżem, herbata z cytryną

PRZEKĄSKA: ogórek kiszony, woda niegazowana, mus owocowy /wycieczka/

OBIAD: zupa pomidorowa z makaronem /mąka pszenna/ i śmietaną /mleko/ na wywarze jarzynowym, filet z Miruny  panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

PODWIECZOREK: ryż z jabłkiem, jogurt naturalny, herbata z cytryną

Na życzenie między posiłkami i do posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana