JADŁOSPIS
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki powodujące alergie i reakcje nietolerancji. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011r
PONIEDZIAŁEK 18.05.2020
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka z kurczaka, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: jabłko
OBIAD: zupa jarzynowa z makaronem/mąka pszenna/ i śmietaną na wywarze mięsno -jarzynowym, bitki wieprzowe w sosie /mąka pszenna, śmietana/, ziemniaki z masłem, surówka z ogórka kiszonego, kompot
PODWIECZOREK: rogaliki drożdżowe /mąka pszenna, jajko, mleko/ z białym serem /jogurt naturalny/ lub dżemem (dieta bez mleka), gruszka, herbata z cytryną
WTOREK 19.05.2020
ŚNIADANIE: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, filet z indyka, pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: gruszka
OBIAD: zupa ziemniaczana /mąka pszenna/ na wywarze mięsno - jarzynowym, spaghetti z mięsem /mąka pszenna/, marchewka, kompot owocowy
PODWIECZOREK: rogaliki drożdżowe /mąka pszenna, jajko, mleko/ z białym serem lub dżemem i z cukrem pudrem, mleko, jabłko, herbata z cytryną
ŚRODA 20.05.2020
ŚNIADANIE: kakao z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, szynka wiejska, rzodkiewka, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: jabłko
OBIAD: barszcz czerwony /mąka pszenna/na wywarze mięsno - jarzynowym z ziemniakami i śmietaną, gulasz wieprzowy /mąka pszenna, śmietana/, kasza jęczmienna, sałata zielona ze śmietaną, kompot
PODWIECZOREK: kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, kawa Inka /jęczmień, żyto/, herbata z cytryną
CZWARTEK 21.05.2020
ŚNIADANIE: płatki czekoladowe /mąka pszenna, owsiana, jęczmienna/ z mlekiem, bułka grahamka z masłem, kiełbasa krakowska z fileta, ogórek kiszony, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: gruszka
OBIAD: zupa ogórkowa /mąka pszenna/ z ryżem i śmietaną na wywarze mięsno - jarzynowym, kotlet mielony /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, mizeria ze śmietaną, kompot
PODWIECZOREK: galaretka porzeczkowa, biszkopty /mąka pszenna, jajko/, bita śmietana 30%, jabłko, herbata z cytryną
PIĄTEK 22.05.2020
ŚNIADANIE: kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, chleb pszenno - żytni z masłem, jajko, pomidor, dżem, herbata z cytryną
PRZEKĄSKA: ogórek kiszony
OBIAD: zupa grysikowa /kasza manna/ z ziemniakami na wywarze mięsno - jarzynowym, filet z Miruny panierowany /mąka pszenna, jajko/, ziemniaki z masłem, surówka z kiszonej kapusty, kompot
PODWIECZOREK: ciasto marchewkowe /mąka pszenna, jajko/, kawa Inka /jęczmień, żyto/ z mlekiem, herbata z cytryną
Na życzenie między posiłkami i posiłków podawana jest woda źródlana niegazowana